naar toen_icon       

Beleef de Deltaroute! Het eerste Deltawerk

Met de gratis app ‘Naar Toen’ reis je naar het verleden. Zo ontdek en beleef je de Nederlandse geschiedenis. De app heeft een thema en route die gaat van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel naar het laagste punt van Nederland. Ook het Gemaal is er in opgenomen. De app is zowel thuis als via wifi te bekijken.

Hoe zag een huis of plek er vroeger uit? Boeiende gebeurtenissen uit het verleden raken uit de vergetelheid. Markante personen treden voor het voetlicht. Je smartphone is een tijdmachine. Je kunt naar binnen gluren. De app bevat historisch beeld (schilderijen, prenten, foto’s), video, geluid en verdiepende verhalen/informatie.
De app ‘Naar Toen’ verleidt tot verdieping en tot een bezoek aan bijzondere plekken en gebieden. De app is zowel ter plekke als thuis/via wifi te bekijken. De app is een activiteit van de Stichting Toeristische Ontsluiting Erfgoed Nederland (TOEN) en vormt een onderdeel van de Beleef de Deltaroute, een project van Rijkswaterstaat en de ANWB.

Algemene informatie over de route
Op 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door de watersnoodramp. Op tal van plaatsen braken de dijken door, een groot deel van zuidwestelijk Nederland overstroomde. Er verdronken 1836 mensen en nog veel meer koeien, paarden en ander vee. De schade was enorm. Tienduizenden mensen waren maandenlang uit hun huis verdreven.
Nog geen jaar later werd begonnen aan de Deltawerken, een groot project om Nederland voorgoed te beschermen tegen de zee. Het eerste Deltawerk verrees niet in Zeeland, waar veruit de meeste slachtoffers vielen, maar aan de Hollandsche IJssel waar zoveel slachtoffers hadden kunnen vallen. Duizenden Hollanders ontsnapten aan een ramp. Want het scheelde niet veel of ook dit land was in 1953 overstroomd. Met man en macht wist men grote dijkdoorbraken te voorkomen. Juist hier ligt het land ver onder zeeniveau. En nog steeds daalt de bodem.

Grendel van Holland. Zo werd de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel destijds genoemd. Omdat hij het hart van Holland bescherming moet bieden tegen de zee. De route verloopt van dat machtige bolwerk tot de plek waar de invloed van eb en vloed, van de getijdenbeweging, nog steeds merkbaar is. Zij loopt langs HET LAAGSTE PUNT VAN NEDERLAND over een echte ZEEDIJK, langs turf- en veenstad Gouda tot aan het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Hier vertellen vrijwilligers het verhaal van het polderland en de bedreigingen van het water in dit gebied.

De route voert langs diverse waterbouwkundige werken, over hoge dijken en langs diepe gronden, waar vrijwel iedereen, of men nu in het dijkdorp woonde of op het land, leefde met en van het water. Dat Nederland gedeeltelijk onder zeeniveau ligt is nergens beter dan hier, achter de stormvloedkering van de Hollandsche IJssel, zichtbaar. Wat zijn de gevaren nu? Hoe beïnvloedde de zee het maatschappelijke leven van het polderland?

De 68 km lange route loopt via het netwerk van fietsknooppunten van knooppunt 65 via knooppunt 29 (Gouda) naar knooppunt 34 en terug langs de overkant van de Hollandse IJssel via Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel terug. Zowel bij Gouda (knooppunt 40) als bij Moordrecht (knooppunt 23) en Ouderkerk aan den IJssel kan de route worden bekort.

De app verleidt tot verdieping. Lees voor- of achteraf de verdiepende tekst. Bekijk op uw gemak de afbeeldingen en filmpjes. En bezoek de musea en bezoekerscentra langs de route.
* Museum Gouda
* Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht
* Museum Paulina Bisdom van Vliet, Haastrecht
* Museumhaven Gouda
* Streekmuseum Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel

Voor meer informatie                                
Dr. Willem van der Ham
T 070 3230437
M 06 51642418
E willem@willemvanderham.nl
www.willemvanderham.nl

Print Friendly, PDF & Email