Activiteiten

Vanwege 150 jaar Gemaal organiseren we nog enkele activiteiten in oktober.
* Vrijdag 7 oktober: 1672 waterwandelarrangement.
* Op 15 oktober van 12.00-16.00 uur: sketchcrawl.
* Op 22 oktober om 16.00 en om 20.00 uur de prachtige vertelvoorstelling Het Wassende Water, vrij naar het boek van Herman de Man.
* Aan het begin van de avond op 29 oktober: Halloween.
Scroll door onze activiteitenpagina op de navigatiebalk voor meer informatie.

* Vrijdagmiddag 7 oktober: waterwandelarrangement 1672 

                                                                                 

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie voor het eerst in werking werd gesteld. Daarom vinden er in 2022 veel activiteiten langs deze linie plaats. Eén ervan is dit maandelijkse waterwandelarrangement. Een heerlijk dagje uit, of beter gezegd een lange middag, met 1672 in de hoofdrol; dat lijkt een contradictio in terminis omdat het  jaartal in het arrangement naar het Rampjaar verwijst. Laaggelegen land werd tot kniehoogte onder water gezet. Dat was enkele eeuwen lang hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. Overblijfselen van deze militaire verdedigingslinie uit de 17e eeuw zijn de Franse Kade en de Koeneschans. Het arrangement 1672 heeft alle ingrediënten in zich voor een boeiende wandeling en verrassende bezoeken op de grens van Utrecht en Zuid-Holland. Onderweg vertelt de deskundige watergids Marina hoe dit inunderen in de praktijk ging en waarom we nu in dit lage polderland onder de zeespiegel nog steeds kunnen blijven wonen, werken en recreëren.

Wanneer: in 2022 op iedere 1e vrijdagmiddag van de maand en op eigen datum. Vanaf bushalte rotonde Haastrecht.
We denken graag met u mee, ook als u met fiets of huifkar dit arrangement wilt reserveren of een iets andere invulling wenst. Meestal verzamelen we dan rond de middag in Haastrecht. We houden rekening met de huidige coronamaatregelen.

Programma 7 oktober: Verzamelen 12.10 uur bij bushalte rotonde Haastrecht met aansluitend busrit naar  Vlist. Lunch bij café De Vlist met daarna de wandeling  ‘1672’. Via de Koeneschans lopen we naar melkveehouderij- en kaasboerderij Van Eijk, in 2015 en 2018 uitverkoren tot de beste boerenkaasmaker in Nederland, en nemen rondleiders de groep mee door de Boezemmolen en het Gemaal. De ca. 7 km wandeling gaat ook door het vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied Hooge Boezem en langs het Ooievaarsbuitenstation Het Doove Gat.

Prijs arrangement: € 27,61.

Reserveren bij: Lyanne de Laat via E ll.merla@planet.nl of T 06 3001 3037. Bij het fotoalbum op www.facebook.com/gemaalhaastrecht zijn impressies van eerdere wandelingen te zien en via deze link een filmpje van eerder dit jaar.

 

* Wandelen, fietsen en varen

Vlakbij het Gemaal liggen de fietsknooppunten 12 en 34, wandelknooppunten 87 en 88 en het kanoknooppunt 25. Ook passeren diverse uitgezette routes het Gemaal. Een aantal knooppunten- en GPS-routes vindt u op Ontdek de Krimpenerwaard. Hierna zetten we er al enkele voor u klaar. De meeste zijn voorzien van achtergrondinformatie.

Wandelen
Kievitroute 
Van bewoner tot verhalenverteller
– Dwalen door het Land van Stein

Fietsen
– Gouden Eeuw Driehoek Route
– Molenaars Route
Waterlinie Luister Route Adriaan met een verhaal nabij het Gemaal.

Varen
Via deze link is de folder van de kanoknooppunten in de Krimpenerwaard downloaden.

 

* Er-Op-Uitkaart van de Oude Hollandse Waterlinie

De uitvouwbare kaart met de hele Oude Hollandse Waterlinie erop is nu ook digitaal beschikbaar en kan gratis gedownload worden. Klik hier.

cover OHW kaart

 

Print Friendly, PDF & Email