Techniek

Crossley-dieselmotor

Henk Boer (30.11.2007):
(Informatie van Henk Boer over onze Crossley-dieselmotor,  afkomstig van het gemaal Vlist-Oostzijde).
In 1990 is het gemaal De Keulevaart in bedrijf gesteld en is tegelijkertijd het gemaal Vlist-Oostzijde (met nog enkele anderen) buiten bedrijf gesteld. Op verzoek van de Stichting GHBaH is toen de gemaalapparatuur van aandrijving en pomp aan hen ter beschikking gesteld. Het gebouw is verkocht aan de laatste machinist Niek Stolwijk.

Het gemaal had een aandrijving van een liggende eencylinder viertakt Crossley-dieselmotor met een aftakas naar buiten het gebouw, waar onder een houten aanbouwtje een haakse overbrenging aanwezig was, welke de aandrijfas van de open schroefpomp aandreef. Deze pomp was geplaatst in de afscheiding tussen een onder- en bovenkelder Door de vrijwilligers van de Stichting zijn vele onderdelen daaruit toen verwijderd en afgevoerd, maar welke precies is mij niet bekend.

Enkele jaren daarvoor was door een omissie van de machinist de koelwaterpomp niet afgetapt en het pomphuis kapot gevroren. Het gemaal Vlist-Westzijde had een sterk overeenkomende installatie van dezelfde leverancier. Omdat dat gemaal toen reeds buiten gebruik stond, is daarvan de waterpomp destijds aangekocht door het Waterschap Lopikerwaard en door het bedrijf Slomp uit Schoonhoven overgeplaatst in gemaal Vlist-Oostzijde. Later zijn nog diverse kwetsbare onderdelen op voorhand van Hhs de Krimpenerwaard voor een billijke prijs overgenomen en in reserve opgeslagen in een schuur van de machinist. Mij is niet bekend waar die zijn gebleven.

De fundering van windmolens

Jaap Barendrecht (17.10.2015):
Tijdens de scholingsbijeenkomst van 17 oktober werd mij de vraag gesteld: Waardoor was het mogelijk om op het slappe veen windmolens te bouwen?
Kort samengevat: dit was mogelijk door het toepassen van kleefpalen als basis.

Uit het boek Molenbouw van Anton Sipma (schrijver en tekenaar), ISBN 90-5730-119-9 heb ik een aantal pagina’s overgenomen waarin uitgebreid wordt ingegaan op de fundering van molens.

Print Friendly, PDF & Email