Activiteiten

* Waterwandelarrangement 1672 

   

Een heerlijke middag met 1672 in de hoofdrol; dat lijkt een contradictio in terminis omdat dit jaartal in het waterwandelarrangement verwijst naar het Rampjaar. Toen werd voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was enkele eeuwen lang hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. Overblijfselen van deze militaire verdedigingslinie uit de Gouden Eeuw zijn de Franse Kade en de Koeneschans. Toch heeft dit arrangement 1672 alle ingrediënten in zich voor een boeiende wandeling en verrassende bezoeken op de grens van Utrecht en Zuid-Holland. Onderweg vertelt watergids Marina hoe dit inunderen in de praktijk ging en waarom we nu in dit lage polderland onder de zeespiegel nog steeds kunnen blijven wonen, werken en recreëren.

Wanneer: op eigen datum.  Vanaf busstation rotonde Haastrecht.
We denken graag met u mee, ook als u met fiets of huifkar dit arrangement wilt reserveren of een iets andere invulling wenst. Meestal verzamelen we dan rond de middag in  Haastrecht. Met de aangescherpte regels vanwege corona zijn vooralsnog alleen groepjes tot 3 personen mogelijk. Met een deskundige gids.

Programma: Busrit Haastrecht – Vlist. Tegenover café De Vlist begint de wandeling  ‘1672’. Onderweg gaan we aan bij melkveehouderij- en kaasboerderij Van Eijk, in 2015 en 2018 uitverkoren tot de beste boerenkaasmaker in Nederland, en nemen rondleiders de groep mee door de Boezemmolen en het Gemaal. De ca. 7 km wandeling gaat ook  door het vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied Hooge Boezem en langs het Ooievaarsbuitenstation Het Doove Gat.

Prijs van het arrangement is € 16,72.

Reserveren kan bij Lyanne de Laat via E ll.merla@planet.nl of T 06 3001 3037. Via het fotoalbum op www.facebook.com/gemaalhaastrecht zijn impressies van eerdere wandelingen te zien.

 

* Wandelen, fietsen en varen

Vlakbij het Gemaal liggen de fietsknooppunten 12 en 34, wandelknooppunten 87 en 88 en het kanoknooppunt 25. Ook passeren diverse uitgezette routes het Gemaal. Een aantal knooppunten- en GPS-routes vindt u op Ontdek de Krimpenerwaard. Hierna zetten we er al enkele voor u klaar. De meeste zijn voorzien van achtergrondinformatie.

Wandelen
Kievitroute 
Van bewoner tot verhalenverteller
– Dwalen door het Land van Stein

Fietsen
– Gouden Eeuw Driehoek Route
– Molenaars Route
Waterlinie Luister Route Adriaan met een verhaal nabij het Gemaal.

Varen
Via deze link is de folder van de kanoknooppunten in de Krimpenerwaard downloaden.

 

* Er-Op-Uitkaart van de Oude Hollandse Waterlinie

De uitvouwbare kaart met de hele Oude Hollandse Waterlinie erop is nu ook digitaal beschikbaar en kan gratis gedownload worden. Klik hier.

cover OHW kaart

 

* Beleef de Deltaroute! Het eerste Deltawerk.

Met de gratis app “Naar Toen” reis je naar het verleden. Zo ontdek en beleef je de Nederlandse geschiedenis. Deze app is uitgebreid met een nieuw thema en een nieuwe route: Van de stormvloedkering in de Hollandse IJssel naar het laagste punt van Nederland. Ook het Gemaal is er in opgenomen.  De app is zowel ter plekke als thuis/via wifi te bekijken.  Voor meer informatie: klik hier Polder16, 20 en 23W

Print Friendly, PDF & Email